Kulturgründer?
8 September 2014 - silje_grastveit

Går du rundt med ideer og ønsker om å starte for deg selv? Da har du en helt spesiell mulighet rett fremfor deg.
Vi er stolt over å kunne lansere et helt nytt inkubasjonsprogram spesielt rettet mot unge kulturgründere. Målet er å se flere nyutdannede og unge gründertalenter innen kreativ næring etablere seg og gjøre suksess.

Hvert år ønsker en rekke studenter å starte for seg selv etter endt studietid. Særlig innen kreative studieretninger som media, film, musikk, kunst, design eller arkitektur. Mange ferdigutdannede blir nødt til å ta ekstrajobber som ikke er relevant for fagretningen de har studert, da det tar tid å bygge opp en portefølje og få nok jobber til at egen virksomhet er bærekraftig økonomisk. Mange arbeider også hjemmefra, noe som er ensomt, ofte lite produktivt og det kan være lett å miste motet når en ikke har sparringspartnere eller er del av et fellesskap.

Det har vært en markant nedgang av unge gründere (18-34 år) siden 2009, kunne NRK nyheter melde 19. September 2012. Behovet disse gründerne har er nettverk, inspirasjon, kunnskap om ulike gründerfaser, mentortjenester og trygghet rundt faste kostnader (og holde disse lave) når inntektene gjerne er usikre i starten.

Hub Bergen dekker disse behovene og er et gründerhus på 500 kvm på Bryggen, midt i hjertet av Bergen sentrum. Vi har per i dag 55 medlemmer som er gründere, freelancere og prosjektledere – mange av dem innen kulturnæring. Vi har plass til mange flere, og ønsker med dette prosjektet å gi en enestående mulighet til unge gründerspirer innen kreativ næring.

Er du en av dem?

Vi ser etter deg som har en idé og en tanke om hva det er du ønsker å starte, eller har startet en virksomhet innen kreativ bransje (musikk, media/film, visuell- og utøvende kunst, design, arkitektur, kulturutvikling og lignende). Hang du deg opp i teksten over angående alder? Ikke gjør det – hvis du fremdeles er noenlunde ung til sinns og mener at du er sulten, har talent og er topp motivert til å starte din egen virksomhet, så søk – og la det bli opp til juryen å vurdere om profilen stemmer. Hva har du å tape?

Hva får du?

Utover et spesialdesignet program med månedlige kurs og seminarer fordelt over et helt år, får du også:
* Arbeidsplass i profesjonelle og inspirerende omgivelser
* Mentortjeneste og rådgivning
* Sparringspartnere og kontaktnett med andre gründere
* Nettverk lokalt og globalt
* Inspirerende gründertreff
* Markedsføring gjennom Hub Bergens nettsider, Hub Net og i lokalene
* Kobling til relevant nettverk med støtteapparat, regnskapsførere, jurister med mer
* En profesjonell base hvor du kan holde møter med forretningspartnere
* Postadresse og postleveranse
* Business-to-business muligheter

Kurs og seminarer som følger inkubasjonsprogrammet favner blant annet om: Pro-aktiv planlegging, personlig ledelse, visjonsarbeid og endringsledelse, prosjektledelse, forretningsmodellering, presentasjonsteknikk, markedsføring, salg, organisering, ressursplanlegging, strategiske partnerskap, personlig bærekraft, økonomiplanlegging, finansiering.

Hva må du gi?

Programmet koster kr. 3000,- eks mva. og forhåndsbetales per faktura. Det er obligatorisk deltakelse på kurs og seminarer ved 75% oppmøte. Det skrives kontrakt der deltaker forplikter seg til gjennomføre programmet i tråd med det som er forventet innsats. Vi forventer at alle som deltar legger inn en god innsats, og er topp motiverte. Utover deltakelse på alle 15 heldags seminarer forventes det at deltaker også bruker rundt 15 timer i måneden på egen utvikling og oppgaver.

Det er begrenset antall plasser og en må søke om å bli valgt som deltaker.
Søknadsfrist er 27. November 2013. Du søker ved å besvare spørsmålene i dette skjema.

Søknadsskjemaet er på engelsk i tilfelle engelsktalende deltakere, og da vi har noen engelsktalende medarbeidere, men det er helt ok om du foretrekker å svare på norsk. Om kurset vil foregå på norsk eller engelsk avhenger om det kommer noen engelskspråklige deltakere.

Utvalgte deltakere annonseres innen 22. desember 2013. Faglig program starter 15. Januar 2014 og varer i ett år.

Programmet arrangeres i samarbeid med, og er finansiert av, Kulturdepartementet, Innovasjon Norge, Hordaland Fylkeskommune og Bergen kommune.

Vi ser frem til å lese akkurat din søknad!